Altijd op zoek naar huishoudelijk ondersteuners met hart voor de zorg

De afgelopen elf jaar bij Woonzorg Flevoland heb ik veel huishoudelijk ondersteuners leren kennen. Veel van deze medewerkers spreek ik nog steeds regelmatig, andere ben ik uit het oog verloren, omdat collega’s nu eenmaal komen en gaan. Inmiddels bestaat de afdeling huishoudelijke ondersteuning uit 175 dames en welgeteld 1 heer (met grote dank hiervoor). Een mooie club met mensen.

Collega’s die in de huishoudelijke ondersteuning werken, kun je eigenlijk onderverdelen in drie groepen;

  1. De echte ‘die hard’ medewerkers die niets liever doen dan ‘zorgen’ voor hun cliënten en het heerlijk vinden om vrijheid te hebben die dit werk met zich meebrengt. Deze groep blijft dit werk jarenlang trouw doen en bereikt hiermee regelmatig een jubileum.
  2. Medewerkers die een aantal maanden tot een jaar bij ons werken, totdat ze elders een baan krijgen die hen beter past.
  3. Medewerkers die een baan in de huishoudelijke ondersteuning graag zien als opstapje om elders bij Woonzorg Flevoland te werken.

Een functioneringsgesprek met iemand uit de derde groep van bovengenoemde collega’s is altijd erg interessant. Want hoewel we bij Woonzorg Flevoland iedereen die zijn werk goed doet, graag binnenboord willen houden; iemand die met passie wil zorgen aan het bed: dat geeft mogelijkheden voor onze organisatie, in een tijd waarin er een groot tekort is aan zorgpersoneel.

Woonzorg Flevoland stimuleert groei en de managers denken graag mee over nieuwe opleidingskansen. Ik krijg dan ook energie van een gesprek met een bevlogen collega, waarvan ik denk dat diegene meer in zijn mars heeft. Ik open graag iemands ogen voor functies die Woonzorg Flevoland nog meer te bieden heeft. Functies waar diegene misschien nog niet aan gedacht heeft.

Gekscherend zeggen wij hier op de afdeling wel eens: we gaan een lijst maken met namen van iedereen die doorgestroomd is. Op die lijst zou je van alles voorbij zien komen; van receptioniste, secretaresse tot casemanager of verzorgende IG. Voor de cliënten die we ondersteunen natuurlijk een groot gemis als er iemand doorstroomt, en voor ons als afdeling weer een gat dat opgevuld moet worden. Maar ergens anders worden weer mensen blij gemaakt met bevlogen collega’s en zorgpersoneel.

Dat laatste brengt mij op een oproep: we zoeken met regelmaat huishoudelijk ondersteuners, maar ook wel carrièretijgers want je weet nooit waar je loopbaan hier eindigt… Dus als je nog iemand kent, of wanneer het je leuk lijkt om in de huishoudelijke ondersteuning te werken, neem dan contact met mij op!

Daniëlle Top, Manager Huishoudelijke Ondersteuning