Vraaggestuurd onderwijs – Hoe was Majida’s eerste week?

Majida Aafer (35) werkte als transportplanner en zorgde een tijd fulltime voor haar kinderen. Na de geboorte van haar jongste kindje wilde ze weer gaan werken. De ouderenzorg leek haar mooi en dankbaar werk en inmiddels volgt zij via Woonzorg Flevoland een opleiding tot verzorgende IG door vraaggestuurd onderwijs bij Landstede. We volgen Majida tijdens haar opleiding: hoe is het om weer in de schoolbanken te zitten en wat vindt ze van de opleiding?

In deze aflevering: Majida’s eerste schoolweek en haar ervaringen in de ouderenzorg

“Weer naar school gaan, voelt als terug in de tijd gaan. Nederlands ging op de eerste dag heel goed. Tijdens het laatste uur volgden we het vak rekenen. Dat is best pittig, omdat je moe bent van alle indrukken. Maar de docent legde het ontzettend leuk uit. En ik dacht: vond ik dit vroeger lastig? Ik snapte niet meer waarom ik het al die tijd zo moeilijk vond. Hij legde alles zo logisch uit en had overal ezelsbruggetjes voor. Daardoor kreeg hij de hele klas mee.”

“Het mooiste wat ik tot nu toe heb gedaan”

“Het werk met ouderen vind ik tot nu toe het mooiste wat ik ooit heb gedaan. Mijn doel is om het de bewoners, in de laatste periode van hun leven, zo aangenaam mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door hen verhalen te vertellen, muziek aan te zetten en met hen te dansen. Sommigen zijn gek op André Rieu, dat zet ik dan graag op en maak lol met ze. Ik vind het heel waardevol dat dat nog kan. Soms is alleen naar iemand luisteren ook voldoende. Ik vind het daarnaast heel fijn om iemand te wassen.  Als ik iemand was, die bijvoorbeeld verkrampt is, en ik diegene in de watten mag leggen en insmeer met een lotion… Dan denk ik elke keer weer: ‘Ik kan deze persoon zijn over zestig jaar’. Ik moet er niet aan denken dat ik dan een droge huid heb en niemand dat insmeert. Het is toch prachtig dat wij dat mogen doen? Het zijn de kleine dingen die het heel mooi maken.”

“Medische handelingen uitvoeren lijkt me interessant”

“Waar ik naar uitkijk, is het uitvoeren van de medische handelingen. Het lijkt me heel interessant om daarmee veranderend gedrag te kunnen verklaren bijvoorbeeld. Ik zou dan zelf iemands bloeddruk willen meten, om erachter te komen of daar de oorzaak ligt. Zo ver ben ik nu nog niet, maar het is een onderdeel van de opleiding dat ik interessant vind en ik kijk er naar uit om dat onder de knie te krijgen.”