Vraaggestuurd onderwijs – Majida over de maanden tot de vakantie

Majida Aafer (35) werkte als transportplanner en zorgde een tijd fulltime voor haar kinderen. Na de geboorte van haar jongste kindje wilde ze weer gaan werken. De ouderenzorg leek haar mooi en dankbaar werk en inmiddels volgt zij via Woonzorg Flevoland een opleiding tot verzorgende IG door vraaggestuurd onderwijs bij Landstede. We volgen Majida tijdens haar opleiding: hoe is het om weer in de schoolbanken te zitten en wat vindt ze van de opleiding?

In deze aflevering: Majida over de maanden tot de vakantie

“De afgelopen periode is druk geweest: een nieuwe baan, een opleiding en daarnaast mijn gezin. Het is veel, maar het is nog goed te doen. Ik heb het onder controle. Maandag ga ik op vakantie en ik wil vandaag nog wel wat verslagen afmaken. Ik ben echt toe aan vakantie, maar als ik nu nog wat inlever kan ik echt met een gerust hart gaan.”

“De afgelopen periode heb ik al redelijk wat verslagen gemaakt, bijvoorbeeld over een verandering op somatisch gebied van een cliënt. Voor het verslag heb ik een cliënt geobserveerd: hoe kwam zij binnen en hoe is zij veranderd, op lichamelijk en psychisch gebied? Ik word beoordeeld op hoe ik dit formuleer en waar ik mijn informatie vandaan haal. Het is belangrijk om daarin heel precies te zijn. Als ik aangeef dat mevrouw dementie heeft, moet ik ook informatie geven over welke vorm en hoe ik dat weet. In iemands dossier vind je veel informatie, of een arts kan deze geven. Andere verslagen gaan bijvoorbeeld over persoonlijke verzorging in de praktijk of hygiëne.”

“Ik heb echt het gevoel dat ik wat leer”

“Naast de vakken Nederlands, Rekenen en coachlessen krijgen we nu ook praktijklessen. Tijdens deze lessen in het skilsslab krijgen we uitleg over verpleegtechnische handelingen. Dat is echt hartstikke leuk. Ik heb echt het gevoel dat ik wat leer. Bijvoorbeeld temperatuur opmeten, bloeddruk en pols meten, of iemands saturatie. Na de vakantie gaan we dieper op deze handelingen in. Ook behandelen we dan het thema wondverzorging. Daar kijk ik naar uit. Het lijkt me heel interessant om een wond te zien genezen en dat proces te volgen. Een wond te behandelen en zien dat het geneest: dan krijg je resultaat van je werk. Verder krijgen we ook veel informatie over de protocollen binnen Woonzorg Flevoland en behandelen we aspecten uit de basisverzorging, zoals steunkousen aantrekken, scheren en andere persoonlijke verzorging.”

“In mijn werk bij mag ik ook steeds zelfstandiger werken”

“We leren echt heel veel en dat is heel mooi aan deze opleiding. En wat ik leer kan ik ook in de praktijk uitvoeren. Alles wat we leren is nuttig, vooral omdat het exact is wat ik straks in mijn dagelijks werk ga doen. In mijn werk bij de Uiterton mag ik ook steeds zelfstandiger werken. Tot nu toe was ik altijd boventallig op de afdeling, maar vanaf augustus ben ik dat niet meer en draai ik mee in het team.”

“Onze klas is geweldig”

“Onze klas is geweldig. Het zijn allemaal hele leuke dames en we proberen elkaar echt te motiveren, dat is heel fijn. We hebben een groepsapp gemaakt, waar iedereen te allen tijde vragen kan stellen. Op die manier proberen we er voor elkaar te zijn. Bij wie ik ook altijd terecht kan, zijn praktijkbegeleider Christien Veenstra en mijn werkbegeleider José Hijma. Laatst had ik een hoop vragen en heb ik Christien gebeld, die zei: kom maar even naar mijn kantoor. Ze heeft vervolgens een uur de tijd genomen om me alles uit te leggen. Dat was zo fijn. Ik krijg nooit het gevoel dat ik iemand tot last ben. Ik voel me gehoord, voel me welkom met vragen over mijn studie en krijg de juiste uitleg.”