Gastblog van Andra, teammanager thuiszorg: De Uitdaging

Wanneer ik dit schrijf is de zomer echt van start gegaan. De temperaturen kunnen vandaag oplopen tot 34 graden en de voorspelling is dat we deze week  38.6 graden gaan halen. Voor veel mensen een heerlijk idee zeker als je vrij bent en bijvoorbeeld naar het strand gaat of op het water vertoeft. Tegen die mensen zeg ik “vergeet je niet in te smeren”.

Dat voelt minder wanneer je aan het werk bent en dan nog dubbel als je bij cliënten komt om ze te verzorgen en die niet zelf kunnen bedenken hoe ze hun woning koel kunnen houden. Het is vaak benauwd en cliënten willen graag dat je de badkamer deur dicht houd als je bezig bent omdat ze bang zijn voor tocht.

Uitdaging in de planning

Even terug naar het begin. Zoals elk jaar vragen wij (de thuiszorg) vakantiekrachten aan en beginnen we te duimen dat we er ook genoeg aangeleverd krijgen. Helaas wordt dat elk jaar moeilijker en ook dit jaar hebben we heel veel geluk als we via collega`s nog eens een cadeautje krijgen en wat nieuwe collega`s kunnen binnen slepen. Dan begint de uitdaging van de planning.

Ons streven is natuurlijk om iedereen goede zorg te leveren op die tijden dat cliënten dat van ons gewend zijn. Maar dat wordt wel een dingetje als je niet genoeg poppetjes hebt om de gaten in de roosters te dichten. Wat heb ik een respect voor die planners, die elke dag weer druk aan het puzzelen zijn om alle routes gevuld te krijgen. Als dan blijkt dat ze dat niet voor elkaar krijgen, gaan ze binnen de teams creatief aan de gang en delen ze routes op. Dat betekent dan vaak dat ze aan het werk gaan en een deel van de teamleden gaat dan in de avonduren nog bij een aantal cliënten langs om ze in bed of nachtkleding te helpen. Dat zegt wel wat over de flexibiliteit van de medewerkers.

Goed insmeren

Tegen deze mensen zeg ik dan, goed insmeren, veel drinken en als je klaar bent zorg ik dat er een verkoelend ijsje op je wacht. Een hele dikke pluim voor al die medewerkers die flink aan het buffelen zijn om alle cliënten van zorg te voorzien. Aan die medewerkers die nu genieten van hun vakantie zeg ik: ‘Geniet er nu even van, want straks wordt er weer veel van je verwacht”.

En ik sluit af met het belangrijkste, en daar zijn we hiervoor ook aan het werk; zorg dat de cliënten voorzien worden van genoeg te drinken, en help ze daar waar ze zelf niet weten hoe ze hun woning gekoeld kunnen houden. Dan zal het ons ook dit jaar lukken om de zomer weer door te komen.

Groet,

Andra Teljeur.