Vraaggestuurd Onderwijs – Majida over overlijdensgevallen

Majida Aafer (35) werkte als transportplanner en zorgde een tijd fulltime voor haar kinderen. Na de geboorte van haar jongste kindje wilde ze weer gaan werken. De ouderenzorg leek haar mooi en dankbaar werk en inmiddels volgt zij via Woonzorg Flevoland een opleiding tot verzorgende IG door vraaggestuurd onderwijs bij Landstede. We volgen Majida tijdens haar opleiding: hoe is het om weer in de schoolbanken te zitten en wat vindt ze van de opleiding?

In deze aflevering: Hoe gaat Majida om met overlijdensgevallen?

“Toen ik net begon vroeg ik me af hoe ik zou reageren als iemand zou komen te overlijden. Onze cliënten zijn in de laatste fase van hun leven, en bij ons komen ze waarschijnlijk te overlijden. Het is iets wat ik nog niet eerder had meegemaakt en nieuw voor mij was. Ik ben best een gevoelig persoon en vroeg me af of ik professioneel genoeg zou zijn om mezelf in te houden.”

“In een van mijn eerste weken kreeg iemand een TIA – een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen – en dat trok ik me erg aan. Ik heb gelukkig een hele lieve begeleidster. Ze was er voor mij op dat moment en vertelde me dat zulke situaties voorkomen in dit werk. En ze snapte dat ik aan zoiets moet wennen. Het was heel fijn dat ik bij haar terecht kon.”

“Ik heb een traantje gelaten”

“Het eerste overlijden dat ik meemaakte op de afdeling, was van een mevrouw met wie ik een hele goede band had. Ik heb haar tijdens haar laatste dagen verzorgd en dat zij overleed vond ik heel moeilijk, hoewel ik me ervan bewust ben dat het bij mij werk hoort. Ik ben blij dat ze nu rust heeft, want ze had erg veel pijn. Dat vond ik zwaar om te zien. Toch was het ook prettig om te zien hoe zij door de medicatie die zij uiteindelijk kreeg, rustig in kon slapen. Ik mocht bij het toedienen van de medicatie aanwezig zijn, en dat was heel bijzonder. Voor anderen is dat misschien normaal, maar voor mij is het nieuw en daarom vond ik het nogal wat. Ik vond het op dat moment wel moeilijk om professioneel te blijven en heb dan ook een traantje gelaten. Maar mijn collega’s waren er voor mij, en dat was heel fijn.”

“Fijn dat ik iemand mag verzorgen op zijn of haar laatste dag”

“Ik moest slikken bij het overlijden van deze mevrouw, maar ben me ook heel erg bewust van het feit dat ik in de laatste dagen van haar leven nog iets voor haar kon betekenen. Ik vind het heel fijn dat ik iemand mag verzorgen op zijn of haar laatste dag. En die zorg zit ook in kleine dingen, naast het omkleden en iemand naar het toilet brengen, bijvoorbeeld ook even het haar doen, of de benen insmeren met een crème. Dat vind ik heel mooi.”