“Werken in de huishoudelijke ondersteuning is een hartstikke leuke vakantiebaan”

“Schoonmaken doe je thuis ook, en het contact met cliënten is heel leuk.” Kimberly Elbertse (26) werkte een zomer als huishoudelijk ondersteuner, het vakantiewerk was voor haar een overbruggingsbaan, terwijl ze nadacht wat ze graag wilde doen na jaren als kapper te hebben gewerkt. “Het werk als huishoudelijk ondersteuner beviel me heel goed. Ik ging met veel plezier naar mijn werk: het contact met cliënten was heel leuk, de werkdagen flexibel en het uurloon is goed.”

“Ik was kapper, maar het begon te kriebelen: ik wilde wat anders. Ik deed een opleiding voor administratief werk, maar tijdens mijn stage dacht ik: dit is het niet. Ik heb de opleiding afgerond, maar ik kwam erachter dat ik iets wil doen waarbij ik iets voor een ander kan betekenen. Achter de computer miste ik het contact met andere mensen. Mijn vriend zag de oproep voor vakantiemedewerkers voor de huishoudelijke ondersteuning. Ik dacht: dan ben ik in ieder geval nuttig bezig, in de tijd dat ik nadenk over wat ik wil. Ik heb eerst een dag meegelopen om te zien wat het werk inhield, en daarna kon ik zelf aan de slag: de badkamer en wc schoonmaken, stofzuigen en dweilen in de slaapkamer, woonkamer, gang en trappen en ook afstoffen in de woon- en slaapkamer.”

“Cliënten leven op van het contact met mij”

Cliënten zijn dankbaar

“Ik vond het werk, en vooral het contact met cliënten, gelijk heel leuk. Ik kwam bij veel verschillende mensen thuis: van mensen van mijn eigen leeftijd tot mensen die negentig jaar oud zijn. Allemaal met verschillende interesses en achtergronden. Ik bouwde een band op met de cliënten, en ik kreeg er zoveel voor terug. Iedereen was zo blij als ik kwam, sommigen leefden op van het contact met mij en ik werd uitvoerig bedankt toen het vakantiewerk erop zat. De cliënten waren zo dankbaar. Ik was op mijn beurt blij dat ik iets voor een ander kon betekenen. En ik wist waar ik het voor deed: iemand die vaak met zijn gedachten ergens anders was, kon zomaar beginnen te glimlachen als ik gedag zei. Het is niet alleen maar schoonmaken, je maakt ook een praatje en je ziet iemand opfleuren van het contact.”

Je krijgt er veel voor terug

“Als je zelf een open houding hebt, krijg je daar in het contact met de cliënt veel voor terug. Ik vond het heel interessant om met oudere mensen in gesprek te gaan. Wat hebben ze allemaal meegemaakt en hoe heeft dat ervoor gezorgd dat ze zijn wie ze zijn? Maar ook met jongere cliënten kon ik enorm lachen. Een van hen maakte graag hele grove grapjes, waarvan ik eerst dacht: wat zeg je nou weer? Maar daarna was het elk bezoek een sport om de bal met harde grappen terug te kaatsen. Een ander heeft me eens enorm in de maling genomen door me bij binnenkomst te vragen wat ik ‘de vorige keer geflikt had’. Bleek dat ik een emmer na het schoonmaken op een andere plek in de kast had teruggezet, haha.”

“Het is flexibel werk en je werkt in je eigen buurt”

Alles bereikbaar op de fiets

“Wat heel prettig is, vooral voor scholieren of studenten, is dat het vakantiewerk als huishoudelijk ondersteuner heel flexibel is qua tijden. Ik werkte 10 tot 22 uur per week, en had meestal twee cliënten op een dag. Ik begon dan om negen uur en was dan om één of twee uur vrij. Dus dan heb je daarna nog genoeg tijd om andere dingen te doen. Ik kon aangeven op welke dagen ik wilde werken en ook als ik een keer niet kon, dan was het mogelijk om daar iets voor te regelen. Daarbij word je ingepland in de buurt van waar je woont, dus alles is bereikbaar op de fiets. En als je zestien of zeventien bent, is het uurloon ook heel goed.”

“Het is een hartstikke leuke vakantiebaan”

Vakantiebaan opstap voor werken in de zorg

“Tegen jongeren die denken aan een vakantiebaan als huishoudelijk ondersteuner zou ik zeggen dat het een hartstikke leuke vakantiebaan is. Als je zelf met een positieve houding werkt, krijg je er veel voor terug. En als je luistert naar wat ze willen op het gebied van de schoonmaak, komt het wel goed. Als het je leuk lijkt om in de zorg te werken, dan is dit ook een goede opstap. Je krijgt een beeld van de zorg voor ouderen en je hebt een ingang in de organisatie.”

“Dit werk heeft er zelfs voor gezorgd dat ik wist wat ik wilde: in de zorg werken. Ik zag de verzorging aan het werk bij de cliënten en kreeg interesse in het werk. En nu volg ik een opleiding tot Verzorgende IG en werk bij woonzorgcentrum de Hanzeborg. Ik vind het ontzettend leuk. Ik ben blij met mijn collega’s en verzorg leuke bewoners. Ik word echt geaccepteerd en alles valt op zijn plek. Ik weet dat dit het voor me is, en daar heeft het werk als huishoudelijk ondersteuner voor gezorgd.”