“Ik doe wat ik leuk vind, en ik krijg er ook nog eens voor betaald!”

Esmee doet de opleiding verpleegkunde en heeft een bijbaan als helpende

“Ik had hiervoor een bijbaantje op een zeilschip. Daar vond ik het contact met de mensen het leukst. Daarom heb ik het in dit werk ook zo naar mijn zin.” Esmee Baan (16) heeft net het eerste jaar van haar opleiding verpleegkunde afgerond. Naast haar opleiding heeft ze een bijbaan in de zorg: ze werkt als helpende bij verpleeghuis De Uiterton in Lelystad. “Ik vind het leuk dat ik geld kan verdienen met iets waar ik in verder wil, in plaats van vakken te vullen bij de Albert Heijn.”

“Toen ik een vervolgopleiding moest kiezen, twijfelde ik wat ik moest doen. Verpleegkunde zat altijd al in mijn hoofd. Iedereen om me heen zei ook tegen me dat ik dat verzorgende in me heb. Ik zie het meteen als er iets met iemand aan de hand is. En ik ben vrolijk, mij zie je niet snel chagrijnig. Toen ik bij Woonzorg Flevoland kwam voor mijn stage, moest ik in het begin wel wennen. Ik had nog nooit gezien dat iemand gewassen werd, laat staan iemand die ik niet kende. En alleen maar billen wassen, dat is toch niks? Maar dat houdt het werk niet alleen maar in. Er zijn ook heel veel leuke, blije momenten. Ik werd hier goed ontvangen en daardoor was ik ook snel gewend. Nu ik eenmaal met de opleiding begonnen ben, ben ik heel enthousiast over wat het werk inhoudt.”

“Het leuke van werken met mensen met dementie is het contact”

In de woonkamer aanwezig

“Samen met een verzorgende sta ik op een afdeling met zeven bewoners met dementie. ’s Ochtends help ik bij het wassen en aankleden. Daarna bereid ik de lunch voor en rapporteer ik. Schoonmaken hoort er ook bij, zoals de vuilnisbakken legen. Het leuke van werken met mensen met dementie is het contact dat je met hen hebt. Op een zorgafdeling, waar mensen met alleen lichamelijke klachten wonen, zit je tussen je taken door op een zusterpost. Hier ben je in de huiskamer aanwezig. De dementie zorgt er voor dat ik me soms wel zes keer voorstel tijdens een dienst. Maar dat doe ik gewoon. Wat maakt het uit? Als ik zeg ‘Je hebt me vorige week ook al gezien’ is dat toch niet fijn voor diegene?”

bijbaan_in_de_zorg_opleiding_verpleegkunde_werken_in_de_zorg_lelystad_almere

Ontspannen door kriebelen

“In dit werk kun je met iets kleins al veel betekenen voor een bewoner. Voor een man met ALS, die lastig te verstaan was als hij sprak, pakte ik pen en papier zodat hij kon opschrijven wat hij bedoelde. Dat waardeerde hij enorm. En ander mooi voorbeeld is van toen ik tijdens een dienst een nieuwe bewoonster naar bed bracht. Ze had een hoop te vertellen en ik nam de tijd om met haar te praten. Terwijl ik met haar sprak, kriebelde ik over haar voorhoofd. Ik merkte dat ze daardoor ontspande en ze zei met een zucht: ‘Dat deden mijn moeder en zus ook altijd, dat vind ik zo fijn’. Daarna zei ze: ‘Welterusten schat’. Deze mevrouw kwam normaal gesproken wel zes keer per avond uit bed, maar die avond niet. Ik kon dus aan mijn collega’s vertellen: als je rustig over haar hoofd aait bij het avondritueel, blijft ze in bed.”

“Ik bouw echt een band op met de bewoners”

Nagellakken met de dames

“Ik bouw echt een band op met de bewoners. Als ik ’s ochtends iemand help met wassen en aankleden, vraag ik wat iemand gaat doen die dag. Of wat ze gisteren gegeten hebben. Sommigen weten dat niet meer, dan help ik ze het herinneren. Als ik een kwartier niets te doen heb, ga ik met de dames even nagellakken. Dan zijn ze helemaal blij. Naar dat soort momenten kan ik voor mijn dienst begint echt uitkijken. De bewoners zijn op hun beurt ook heel geïnteresseerd in mij. Ze vragen bijvoorbeeld wat voor opleiding ik doe.”

De dankbaarheid is groot

“De leukste werkdagen zijn de speciale dagen. Bijvoorbeeld als iemand jarig is en we alles versierd hebben. In het weekend komt er vaak bezoek, dat vinden de bewoners uiteraard leuk. De activiteitenbegeleiding regelt ook leuke activiteiten zoals bingo, maar ook muziek. Als er een band optreedt, staat iedereen te dansen. Ik ben blij als de mensen blij zijn. En de dankbaarheid is zo groot. Eén cliënt zegt iedere dag ‘heel erg bedankt voor al je liefde en zorgen’. Er zijn natuurlijk ook wel eens vervelende momenten, of bewoners of collega’s die chagrijnig zijn. Maar daar moet je doorheen proberen te prikken en de vrolijke dingen zoeken. Op de momenten dat mij dat lukt, ben ik trots op mezelf.”

“Ik krijg een voorproefje van wat ik later kan gaan doen”

Volwaardige collega

“Het voordeel van nu al in de zorg werken, is dat ik een voorproefje krijg van wat ik later kan gaan doen. Ik krijg een goed beeld van hoe mijn werkleven eruit kan zien en hoe het werk in de zorg eraan toegaat. Bij Woonzorg Flevoland is alles ook goed geregeld. Ik kan via mijn telefoon zien welke diensten er open staan, en dan hoef ik alleen maar aan te geven welke ik wil werken. Zo kan ik ook mijn werk rond mijn schooldagen en schoolwerk plannen. Daarbij word ik als volwaardige collega gezien en mag ik met andere collega’s meekijken. Toen een bewoonster een wond aan haar been had, mocht ik bijvoorbeeld meekijken hoe de wondverpleegkundige haar verbond. Alles kan geregeld worden en als ik iets niet weet, helpen mijn collega’s me. Ik doe wat ik leuk vind, en ik krijg er ook nog eens voor betaald!”

Esmee met meneer Peltzer en mevrouw Bogaers.

De foto’s van Esmee met meneer Peltzer en mevrouw Bogaers zijn gemaakt toen er geen maatregelen golden met betrekking tot het dragen van mondkapjes tegen verspreiding van het coronavirus.