De collega’s van de COVID-unit staan samen sterk!

Merve Çakli is verzorgende en werkt in het eerstelijnsverblijf van Woonzorg Flevoland in Lelystad. Normaal gesproken verzorgt zij hier cliënten die tijdelijk niet meer, of niet meer verantwoord in hun eigen thuissituatie kunnen wonen. Sinds donderdag 5 november is deze afdeling in verpleeghuislocatie ingericht als COVID-Unit, waar Merve samen met haar collega’s coronapatiënten verzorgt om zo de ziekenhuizen te ontlasten. Merve deelt graag hoe zij en haar collega’s tegen deze taak aankijken.

“We zijn er klaar voor!”

“Als je op de eerstelijnsverblijf werkt, leer je al snel om acuut te handelen en snel om te schakelen. Je leert prioriteiten te stellen en hetgeen te doen wat echt nodig is om je doelen te behalen. Toen vorige week ons gevraagd werd hoe wij denken over een COVID-unit te worden, was de keuze snel gemaakt. Doen wat nodig is… en zijn wij heel snel van cohortverpleging naar cohortafdeling gegaan! Met uiteraard een hoop geregel achter de schermen om dit waar te maken, natuurlijk. Ondertussen richtten wij ons aandacht op wat er nodig was om ons werk goed te kunnen verrichten. Onmisbaar zijn natuurlijk de ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist en de artsen. Onderschat onze manager ook niet!”

Hoe gaan we te werk?

“Met ons vaste team staan wij op de afdeling en dit geldt ook voor de nacht. Er vindt geen uitwisseling van personeel plaats en wij gaan dan ook gedurende dienst niet van de afdeling af. We maken, zoals we dat al deden, gebruik van de zijingang van de afdeling. We hebben twaalf bedden beschikbaar gesteld voor coronacliënten die in hun herstelfase zitten, met het oog op terugkeer naar huis. Vanaf maandag zijn wij officieel, wij hebben dan de luxe dat de mensen weer gezamenlijk aan tafel kunnen eten. En een knuffel geven aan je collega kan dan ook gewoon!”

“We zijn trots dat we dit hebben kunnen waarmaken om de druk van de ziekenhuizen te verminderen, zodat ook alle andere zorg door kan gaan..”

v.l.n.r. Letty van den Berg, Melissa Amo, Merve Cakli, Erica Venhuizen en Sanne Hamerpagt