Verzorgende IG Anita als een van eerste medewerkers Woonzorg Flevoland gevaccineerd

“Ik laat me vaccineren voor mijn omgeving en de bewoners op mijn werk. Maar ook voor mezelf, omdat ik mijn vrijheid terug wil.” Anita van Vreeswijk is verzorgende IG in de Hanzeborg. Zij liet zich vrijdag 15 januari, op de eerste dag dat de vaccins beschikbaar waren bij GGD Flevoland, vaccineren. Daarmee is ze een van de eerste medewerkers van Woonzorg Flevoland.

“Het vaccineren ging hartstikke goed. Het was eigenlijk niets bijzonders, ik voelde niet eens dat de naald in mijn arm ging. Ik voel me nu ook goed,” vertelt Anita twee uur na de vaccinatie. Bij de vaccinatielocatie was alles goed geregeld volgens Anita. “Iedereen houdt zich keurig aan de 1,5 meter afstand en draagt een mondkapje. Als je binnenkomt moet je je handen desinfecteren, en je gezondheidsverklaring overhandigen. Daarna loop je naar achteren, waar je van een medewerker de vaccinatie krijgt. Na de prik loop je naar de wachtruimte, waar je vijftien minuten blijft zitten. Als je je goed voelt, mag je daarna weg. Twee medewerkers van het Rode Kruis houden in de gaten of het goed gaat met iedereen. Als je weggaat, krijg je je vaccinatiebewijs en twee flyers over wat het vaccin doet. Dat is heel fijn om nog eens te lezen.”

Eerst getwijfeld over de vaccinatie

Anita twijfelde in eerste instantie of ze zich moest laten vaccineren. “Ik las zoveel nare opmerkingen op social media. Het ging van ‘Je weet niet wat je in laat spuiten’ tot ‘Neem het niet, het wordt je dood’. Ik had niet verwacht dat ik me zou laten beïnvloeden, maar het gebeurde wel. En ik weet inderdaad niet wat ik ingespoten krijg. Wat me toch heeft overtuigd om het vaccin te nemen is het filmpje van de immunoloog op JIP, ons intranet, waarin zij het vaccin bespreekt en de uitleg van Physician Assistant Krista tijdens de webinair over het vaccin.”

“Ik vond het prettig dat er tijdens de webinair werd uitgelegd wat er precies in het vaccin zit. Namelijk een eiwit, en dus niet het virus zelf. Dit eiwit maakt antistoffen aan tegen het coronavirus en zet je eigen immuunsysteem aan het werk tegen Covid-19. Dat is dus anders dan bij de griepprik, waarbij je een deel van het virus krijgt ingespoten. Je krijgt dus nu niets engs ingespoten. Inmiddels zijn er ook al duizenden mensen gevaccineerd, en je hoort niets over eventuele allergische reacties, iets wat ze niet mogen verzwijgen.”

Advies voor twijfelende collega’s

Iedereen moet voor zichzelf beslissen of ze zich willen laten vaccineren, vertelt Anita. “Als je het niet wil vanwege je geloofsovertuiging, het te spannend vindt, een kinderwens of een andere reden hebt, dan vind ik dat heel begrijpelijk. Tegen collega’s die twijfelen kan ik alleen maar zeggen: laat je niet gek maken door wat er op social media gezegd wordt. Dat kan je op een negatieve manier beïnvloeden, en dat is zonde. Luister alleen naar wat betrouwbare bronnen zeggen, zoals de GGD of virologen. Hun informatie berust op waarheid. Bekijk de filmpjes op JIP, neem deel aan het webinair of kijk de opname hiervan terug. Vraag aan collega’s die het vaccin hebben gehad hoe zij het hebben ervaren. En wanneer je wel wilt: ga gewoon.”