Verzorgende in opleiding over haar werkbegeleider “Nicole laat me zien dat ik mezelf mag zijn”

De begeleiding van de werkbegeleider is van grote invloed op de stage

Honderden studenten gaven in 2019 aan te stoppen met hun studie na een slechte stage-ervaring (bron: Nursing.nl). Een goede werkbegeleiding is van groot belang bij het laten slagen van de stage. Kimberly (27) doet de opleiding tot verzorgende IG en maatschappelijke zorg, waarbij ze leert en werkt bij Woonzorg Flevoland. Nicole is de werkbegeleider van Kimberly. “Nicole laat me mezelf zijn,” vertelt Kimberly. “Dat gevoel kreeg ik bij vorige werkplekken en stages niet.”

“Vanaf het moment dat ik bij Woonzorg Flevoland kwam, betrok Nicole me alles in wat ze deed. Ze vroeg me wat ik een fijne manier vond om de begeleiding aan te pakken, en daardoor kreeg ik het gevoel dat ik alles kon overleggen en bespreekbaar maken. Dat was heel fijn. We hebben een goede klik, dezelfde humor en staan op dezelfde manier in ons werk. Ik kan mijn gevoelige kant bij haar laten zien. In eerdere stages werd ik wel eens gecommandeerd of afgeblaft, dus daar was ik nu wel bang voor. Maar Nicole staat naast me, niet boven me. Ze laat me zien dat ik mezelf mag zijn en dat het oké is om mezelf te zijn, bijvoorbeeld als ik het ergens moeilijk mee heb, of mee zit. Dat is normaal en oké. Iedereen heeft wel eens zijn dag niet of wordt emotioneel of onzeker.”

“Nicole vertelt me vaak dat ik me niet moet vergelijken met anderen”

“Nicole is rustig en weet veel. Daarnaast is ze ook heel kritisch. Dat ben ik zelf ook, dus daarin hebben we ook een klik. Toch ben ik soms té kritisch. Dan vergelijk ik mezelf te veel met andere klasgenoten of medestagiairs. Dan doen zij iets, waarvan ik denk dat ik het ook moet doen. Ik krijg dan het gevoel dat ik achterloop, of iets niet goed doe. Op zulke momenten vertel ik Nicole waar ik mee zit. Daar word ik vervolgens rustig van. Dan hebben we het er samen over, en overleggen we of het echt zo is dat ik iets ook moet kunnen. Vaak zegt ze dan ook dat ik goed bezig ben, en mezelf niet moet vergelijken met anderen. Daarna nemen we dan ook nog eens door wat ik al gedaan heb, waar ik op dat moment sta en wat de volgende stap wordt.”

Uitgedaagd tijdens het werk

“De eerste weken was ik als extra persoon ingeroosterd en liep ik met Nicole mee. Tijdens deze diensten daagde Nicole me uit door tijdens de zorgmomenten vragen te stellen over de handeling. Waarom doen we het zo, waar is iets voor? ‘Je smeert deze crème daarop, waarom doe je dat eigenlijk?’ Hierdoor leerde ik zelf na te denken en werd ik uitgedaagd om achtergrondinformatie op te zoeken. Het zorgde ervoor dat ik zelfstandig werd in het werk. Na zes weken werd ik afgetoetst door praktopleider Christien en had ik ook genoeg zelfvertrouwen om zelfstandig als helpende aan het werk te gaan.”

“Ik heb door Nicole het gevoel gekregen dat ik dit kan”

“Het fijnste compliment dat ik van Nicole kreeg is dat ik mijn werk goed doe. Het gaat goed zoals ik het doe, het hoeft niet perfect, omdat het al goed gaat. Ze zegt dan ook heel vaak ‘Ga door zoals je nu doet’. Ik heb door Nicole meer zelfvertrouwen gekregen en het gevoel dat ik dit kan. Daarbij heb ik geleerd om mijn eigen grenzen te stellen en op mijn strepen te gaan staan. Ik heb het heel erg naar mijn zin hier. Ik ben blij dat ik een plek heb gevonden waar ik mezelf mag zijn. Ik word geaccepteerd door iedereen en ga met plezier naar mijn werk en weer terug naar huis. Dat is heel erg fijn.”

Werkbegeleider Nicole over Kimberly

“Kimberly is enorm gegroeid sinds ze hier aan de slag ging. Van iemand die de kat uit de boom keek en wel wilde helpen, maar niet durfde, naar iemand die heel zelfstandig haar werk doet. Ze heeft het in de vingers en pikt het werk goed op. Ik hoop dat ik haar vertrouwen geef door te laten merken dat ik naast en achter haar sta, en dat ze fouten mag maken. Zonder fouten leer je namelijk niet. Het is ook niet erg als het even teveel wordt. Dan hebben we het erover en gaan we daarna verder. Ik vind het belangrijk dat ze zich veilig voelt en laat haar graag zien dat ze goed bezig is.”