“Een bijbaan in de zorg is een mooie introductie”

Joris Klaver (26) volgt de opleiding verpleegkunde, en werkt naast zijn studie als verzorgende IG in de thuiszorg bij Woonzorg Flevoland.


“Ik werkte hiervoor bij de Kentucky Fried Chicken. Maar het leek me wel leuk om een bijbaan te hebben in iets waar ik voor gestudeerd heb. Dus toen ik na mijn stage door mijn manager werd gevraagd om te blijven, heb ik dat gedaan.” Joris Klaver (26) volgt de opleiding verpleegkunde, en werkt naast zijn studie als verzorgende IG in de thuiszorg bij Woonzorg Flevoland. “Door nu al in de zorg te werken, krijgt ik een introductie in wat ik later ga doen.”

“Ik was na een eerdere stage al eens gevraagd om bij Woonzorg Flevoland te blijven werken. Ik heb dat toen niet gedaan omdat ik eerst wat verder zijn in mijn opleiding wilde zijn. Na mijn laatste stage had ik het gevoel dat ik kan doen waar ik vier jaar lang voor heb geleerd. Aan het einde van mijn laatste stage werd ik al niet meer begeleid, omdat het zo goed ging. Ik word nu ook als volwaardige collega behandeld en niet als student. Ik voel me dan ook op mijn gemak in het team. Ik weet natuurlijk nog niet alles, maar ik voel me vrij om vragen te stellen. Ook aan andere teams, want we werken veel met elkaar samen. Als iemand ziek is, vangen we elkaars diensten op. De saamhorigheid is groot.”

“Met een klein beetje hulp kan ik iemand gelukkig maken”

Gevarieerd werk

“Het mooie aan werken in de thuiszorg, is dat ik de mensen thuis zorg kan leveren die ze nodig hebben. Ik help ze met wassen, medicijnen aanreiken, oogdruppels toedienen of geef ze een injectie bij diabetes. Ik bied de zorg die ze nodig hebben, en daar doe ik het voor. Met een klein beetje hulp kan de cliënt langer thuis wonen en kan ik iemand gelukkig maken. Dat geeft mij voldoening en maakt het werk leuk voor mij. Ik heb ook stage gelopen in een verpleeghuislocatie, maar het werk in de thuiszorg vind ik leuker. Het is gevarieerder, omdat je niet elke dag hetzelfde doet en steeds andere mensen ziet.”

Een band opbouwen


“Als je vaker bij mensen thuis komt, bouw je vanzelf een band op en worden de gesprekken losser. Alsof je elkaar al jaren kent. En dan worden er ook genoeg grapjes gemaakt. Ook mooi zijn de complimenten die ik krijg: bijvoorbeeld dat ik iets beter heb gedaan dan iemand die er al jaren komt. Het is fijn om te horen dat ik iets goed heb gedaan. Maar iedereen doet het werk natuurlijk anders, en elke cliënt ontvangt de zorg op zijn of haar eigen manier.”

‘Backupplan’


“Het komt wel eens voor dat cliënten het niet prettig vinden dat ik hen verzorg, omdat ik jong ben en een man. Daar houd ik rekening mee en ik zorg dat ik een ‘backupplan’ heb met collega’s. Dat iemand niet door mij verzorgd wil worden omdat ik hun kleinzoon had kunnen zijn, accepteer ik. Ik weet niet wat iemand heeft meegemaakt. Ik probeer degene wel gerust te stellen, maar niet te overtuigen dat ze zich toch door mij moeten laten verzorgen. Als iemand zijn of haar redenen heeft, dan ga ik daar niet tegenin.”

“Ik leer nog steeds nieuwe dingen”

Goede combinatie met school


“Ik heb een contract van acht uur per week. Ik werk vaak in de avond, maar ook wel eens ochtenddiensten. Soms zijn de uren verdeeld over meerdere momenten in de week. Mijn werktijden variëren dus, en de diensten zijn wat korter. Daardoor is dit werk ook goed te combineren met school. Als ik een ochtend heb gewerkt, dan heb ik daarna de hele dag nog om voor school aan de slag te gaan. Daarbij leer ik tijdens het werk nog altijd nieuwe dingen. Tijdens de opleiding krijg je de basis mee, maar soms kom je situaties tegen die nieuw zijn. Die ervaringen sla ik op en neem ik mee voor later. Het is handig om al ergens gewerkt te hebben, zodat ik al ervaring heb opgedaan als ik klaar ben met mijn opleiding. En het verdient ook nog eens beter dan vakken vullen bij de Albert Heijn. Een bijbaan in de zorg is wat mij betreft dus de juiste keuze als je tijdens je opleiding ervaring wil opdoen.”