Collega’s aanwezig bij televisieuitzending herdenking corona

“Het was in alle facetten een heel bijzondere middag.” Carolina Messink, verpleegkundige in de thuiszorg in Almere, was samen met vier andere collega’s van Woonzorg Flevoland bij de onthulling van een standbeeld dat alle zorgmedewerkers eert en slachtoffers van de coronaperiode herdenkt. De onthulling werd gedaan door H.K.H. Prinses Margriet. Voorafgaand aan de onthulling werden diverse toespraken gehouden. Dit werd live uitgezonden op televisie in het programma ‘Dank helden van de zorg’ op NPO 1.

Vanuit elke provincie werden twee zorginstellingen geselecteerd, een ziekenhuis en een verzorgingstehuis. Vanuit elke instelling waren er vijf collega’s die de onthulling van het standbeeld mochten bijwonen. In ons geval: Christa Maassen, Erica Venhuizen, Deborah de Groot, Miranda Dorgelo en Carolina. “Ik was vereerd dat ik de onthulling bij mocht wonen. Dat ik daar namens Woonzorg Flevoland stond, tussen tweehonderd genodigden: wow. Ik was zelfs geselecteerd voor een gesprek met Prinses Margriet. De prinses was oprecht geïnteresseerd en wilde graag weten hoe we corona in de thuiszorg beleefd hadden. Want men denkt niet zo snel aan de zorg thuis in de coronaperiode.”

“Er vallen nu ook klappen onder het personeel”

Waardering voor ons vak

“Een opmerking die me is bijgebleven van die middag, is dat er vorig jaar werd geklapt voor de gezondheidszorg, maar dat er later ook klappen vielen. Er zijn namelijk ook mensen die stoppen met werken in de zorg, omdat het hen door corona te zwaar is geworden. Ik hoop dat de waardering voor ons vak blijft. Het heeft een negatief imago en we hebben moeite om personeel te krijgen. Maar als ik van tevoren had geweten hoe mooi het werk in de (thuis)zorg is, was ik misschien veel eerder begonnen.”

Eenzaamheid

“Als ik terugdenk aan heftige coronaperiode, dan denk ik aan eenzaamheid. Mensen die in het laatste stukje van hun leven alleen moeten sterven. Het gemis van communicatie met de familie, mensen die alleen thuis zijn, zonder dat er familie langs kan komen. Cliënten die naar het ziekenhuis moesten, en dan een telefoontje krijgen dat iemand is overleden… Dat is bizar. Maar we hebben allemaal de schouders eronder gezet, en zijn er voor gegaan. We deden het voor onze mensen. Tegen alle andere helden van onze organisatie zou ik willen zeggen: houd vol. Het is de moeite waard om vol te blijven houden.”

Carolina en Hugo de Jonge

Carolina en H.K.H. Prinses Margriet