“Het is elke week weer een feestje om naar mevrouw Vink te gaan”

Als iemand vrijwilligerswerk wil doen bij Woonzorg Flevoland, dan zijn er veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld koffie en thee schenken, helpen bij hobbyclubjes of het besturen van de rolstoelbus. Wanneer een cliënt te maken heeft met eenzaamheid en behoefte heeft aan meer een-op-een-contact, dan zijn er de maatjes van Woonzorg Flevoland: een nieuw en persoonlijk contact in de naastenkring voor de cliënt én de vrijwilliger! Vrijwilligerscoördinator Jeanine Marrink beschrijft het succesverhaal van maatjes Louise en mevrouw Vink.

Kordaat stapt Louise binnen bij de Hanzeborg. Ze wilde weer vrijwilligerswerk gaan doen. De Hanzeborg is bekend terrein voor Louise, ze zwemt daar elke vrijdagmorgen. Toen ik vroeg of ze geen maatje wilde worden van één van onze cliënten in de thuiszorg, reageerde Louise enthousiast.

Ondertussen was mevrouw Vink samen met haar dochter en wijkverpleegkundige Janine in overleg en bedachten ze dat het wellicht leuk zou zijn als er iemand was die mevrouw Vink kon vergezellen met uitjes. Bijvoorbeeld richting de Hanzeborg of de stad. Vanwege zeer beperkt zicht, kon mevrouw wel wat hulp gebruiken. Gezien de hoge leeftijd van mevrouw, vroeg ze wel om een wat ouder maatje, in de hoop dat ze veel met elkaar gemeen zouden hebben.

Gemeenschappelijke interesses

Louise en mevrouw Vink zijn sinds oktober 2017 elkaars maatje. “Elkaars maatje inderdaad”, zegt Louise. “Want ik vind het elke week weer een feestje om naar mevrouw Vink toe te gaan.” Het plezier spat eraf, als ik tegenover ze zit. Ze praten aan één stuk door. De oorlog, de naoorlogse periode, de jeugd van tegenwoordig en hun liefde voor vrijwilligerswerk. Louise heeft lange tijd als vrijwilliger bij slachtofferhulp gewerkt en mevrouw Vink heeft lange tijd als vrijwilligster mensen begeleid met onder andere rouwverwerking en stervensbegeleiding. Beide dames met een groot sociaal hart dus.

Ik zie respect aan weerszijde en een match, wat duidelijk lijkt op vriendschap. Toestemming krijgen we zeker van beide dames om hun verhaal te delen. Mevrouw Vink roept me nog na: “Als dat het enige is wat ik nog moet doen, om andere mensen aan te zetten om ook maatje te worden, dan doe ik dat! Ben ik toch weer een beetje vrijwilliger.”

Wat doet een maatje?

Een maatje gaat elke week een uurtje (of twee) bij de cliënt langs waar hij/zij aan gekoppeld is, voor een kopje koffie of een praatje. Iets wat de thuiszorg helaas niet altijd kan doen, of wat soms lastig is als familie wat verder weg woont. Naast een kopje koffie gaat een maatje wel eens mee een boodschapje doen, of een potje kaarten, schaken of een ander spel.

Maatje worden is bij uitstek iets voor mensen die graag iets willen betekenen voor een ander en daarbij kunnen luisteren, inlevingsgevoel hebben en empathisch zijn. Een groot voordeel daarbij is dat je als vrijwilliger flexibel kunt zijn in je tijd. Woonzorg Flevoland kijkt naar een goede match op basis van interesses. Daarom levert het maatjes-zijn niet alleen wat op voor de cliënt, maar ook voor de vrijwilliger. Als het klikt, heb je er een vriend bij!

Ook maatje worden of zoeken?

Wil jij ook maatje worden? Klik dan op de onderstaande link voor een overzicht van de openstaande oproepen.

Maatje/vrijwilliger bij Woonzorg Flevoland. 

Heb je zelf behoefte aan een maatje, geef dit dan aan bij de wijkverpleegkundige. Hij of zij neemt dan contact op met Jeanine.