Ingmar de Boer – Zorgadviseur

Zorgbemiddelaar Flevoland

Zorgadviseur Ingmar: “Ook al hoort iets soms niet bij mijn werkzaamheden, ik help”

Ingmar de Boer is zorgadviseur bij de afdeling Zorgadvies van Woonzorg Flevoland. Als zorgadviseur beantwoordt hij vragen van mensen die zorg nodig hebben en brengt hij in kaart welke zorg precies nodig is. “Ik zet me voor honderd procent in voor de cliënt.”

“Op een werkdag komen allerlei soorten vragen binnen. Bijvoorbeeld iemand die belt of hij of zij thuiszorg, zorgalarmering of huishloudelijke ondersteuning van ons kan ontvangen. Of een mantelzorger, die aangeeft dat zijn of haar naaste echt niet langer thuis kan wonen. Maar we krijgen ook telefoontjes van zorgpartners, bijvoorbeeld van een transferverpleegkundige, die belt voor nazorg in de thuissituatie na een ziekenhuisopname. Bij nieuwe cliënten proberen we altijd op huisbezoek te gaan, om tijdens een gesprek in te schatten of en welke zorg nodig is. Als de indicatie rond is, regelen wij de inzet van de zorg. De leukste werkdagen vind ik een dag met vragen zonder kant en klaar antwoord, waarbij ik de verschillende mogelijkheden moet uitzoeken.”

“Een blije cliënt, daar doe ik het voor”

“Ik wilde altijd al graag met mensen werken en iets voor anderen betekenen. Het is mooi om iemand zorg te bieden in een hulpsituatie, zodat zij energie houden voor dingen die zij belangrijk vinden. Ervoor zorgen dat iemand ’s ochtends wordt geholpen met wassen en aankleden, zodat diegene ’s middags naar de biljartclub kan: dat geeft mij een goed gevoel. Wanneer ik een cliënt te woord sta en hoor dat hij of zij echt blij is met wat ik vertel, daar doe ik het voor. Als zorgadviseur is het belangrijk dat ik de vraag achter de vraag hoor. Soms bellen mensen om hun hart te luchten, maar hoor je pas later in het gesprek wat er precies aan de hand is. In sommige gevallen is alleen een luisterend oor bieden ook voldoende.”

“Ouderen hebben geduld en respect”

“Met ouderen werken is prettig omdat ze geduld en respect hebben. En je hebt vaak leuke gesprekken. Gewoon een praatje maken hoeft niet veel tijd of energie te kosten. Voorop staat dat ik iemand benader als persoon, en niet als cliënt. En niet óver iemand praten, maar met. Dat vind ik belangrijk, net als een belevingsgerichte visie. Je zorgt voor een persóón, dus als je in een woonzorglocatie werkt, stap je de woning van mevrouw Jansen binnen. Ze woont niet toevallig op mijn werklocatie. Laten we mensen in hun laatste levensfase als waardig mens behandelen.”

“Veel zorgorganisaties hebben een afdeling Zorgadvies, maar wij willen ons onderscheiden in hoe wij mensen benaderen tijdens het contact. Zo heeft een cliënt of mantelzorger bij ons altijd één vast contactpersoon. We kijken ook buiten de kaders en doen niet alleen wat hoort bij een aanvraag, maar zetten we net even dat stapje extra. Als de familie bijvoorbeeld een aanvraag hoort te doen voor een cliënt, maar de familiebanden zitten moeilijk in elkaar waardoor dit lastig is: dan doen wij de aanvraag toch? Ook al hoort het niet bij mijn werkzaamheden, ik help. Het proces moet prettig zijn voor de cliënt. Het zijn de kleine dingen die ertoe doen en ik wil net dat beetje extra geven. Wij zijn toch het visitekaartje van Woonzorg Flevoland.”

“Bij Woonzorg Flevoland is ruimte om mijn eigen ideeën uit te voeren”

“Ons team heeft een leuke dynamiek. Er is veel kennis over verschillende soorten zorg. Als collega voel ik me gehoord. De sfeer is informeel en toegankelijk: met een bestuurder kun je prima een kopje koffie drinken. Daarnaast is hier de ruimte om mezelf te ontwikkelen en je eigen ideeën uit te voeren. Ik ervaar de vrijheid om zelf een plan uit te stippelen. En dat is denk ik niet bij elke organisatie zo.”