Shayenne is (nu nog) restaurantmedewerker bij Woonzorg Flevoland
Wanneer je het restaurant van Hanzeborg of De Uiterton binnenloopt, is de kans groot dat je de enthousiaste Shayenne treft. Blij met haar werk, team en het contact met bewoners in de restaurants. Toch droomt ze ondertussen over een volgende stap: zelf zorg verlenen en een bijdrage leveren aan de uitdagingen waar we in de zorg mee te maken hebben. Het ‘medewerkersgericht opleiden’ biedt haar een opstap.
Drie jaar geleden startte Shayenne met werken in de zorg als huishoudelijk ondersteuner én restaurantmedewerker. Een leuke combinatie, maar ook een flinke urenpuzzel. Na een half jaar koos ze volledig voor het restaurant. “Het contact met bewoners is heerlijk, ik weet precies hoe de mensen hun koffie drinken en hoe ik een lach op hun gezicht kan toveren. En het team is een warme familie, we zijn één en staan altijd voor elkaar klaar.”
Meer willen doen
Ze geniet van haar werk, maar het kriebelt. Zeker nu ze dit jaar betrokken is bij het ‘medewerkersgericht opleiden’. Hiermee worden collega’s van andere afdelingen dan de directe zorgverlening, via themamodules opgeleid voor ondersteunende taken. Bijvoorbeeld een module toiletgang van bewoners of het aan- en uitrekken van steunkousen. Woonzorg Flevoland speelt hiermee in op de uitdagingen van de toekomst: meer mensen met een zorgbehoefte en minder zorgmedewerkers beschikbaar.
“Regelmatig merk ik tijdens mijn werk dat we elkaar – als collega’s van verschillende afdelingen – steeds meer nodig hebben. Er zijn situaties in het restaurant waarin ik weinig kan doen, terwijl iemand hulp nodig heeft. Een bewoner die even wil verplaatsen of naar het toilet moet, kan ik nu niet ondersteunen omdat ik niet bevoegd ben. Dan moet ik de zorgcollega’s bellen die al zo druk zijn. Dat is voor mij heel frustrerend. Het voelt zo machteloos!”, vertelt Shayenne.
De eerste stap
Dit jaar volgde Shayenne de eerste module; ‘toiletgang’, en ze hoopt op meer. “Nu het medewerkersgericht opleiden is gestart bij Woonzorg Flevoland, zie ik mogelijkheden voor mijn ambitie en de bijdrage die ik wil leveren aan de uitdagingen van de toekomst. En de organisatie ziet mij, dat is zo fijn.”
“De module toiletgang was heel interessant. Het lijkt zoiets kleins, maar er komt zoveel bij kijken! Dat bedenk je van te voren niet. Hoe houd je iemand vast, hoe ga je om met privacy, welke materialen gebruik je, welke signalen geeft een bewoner af waar je iets mee moet? De training duurde een hele middag! Door het volgen van modules kan ik mezelf verder ontwikkelen. Het is zo fijn dat je zo zonder officieel diploma straks toch de ondersteuning kan bieden die een bewoner op dat moment nodig heeft. Daarmee lever ik een bijdrage aan het verminderen van de zorgdruk en het behouden en misschien zelfs vergroten van het werkplezier. Als ik in de toekomst een zorgopleiding ga doen, heb ik ook nog eens ervaring opgedaan. Ik zie dit echt als een opstap naar mijn droom.”
Vlak na het interview mocht Shayenne starten als leerling Verzorgende IG! Woonzorg Flevoland is ontzettend trots op Shayenne, zet ‘m op!
Mis nooit een vacature!
Wil je bij ons komen werken, maar is er nu geen passende vacature?
Schrijf je in voor de vacaturemelding en mis geen enkele vacature!